L’Institut Ciutat de Balaguer investiga el Pantà de Sant Llorenç de Montgai

19/04/2021

Aquest dilluns 19 d’abril l’alumnat de l’Institut Ciutat de Balaguer ha realitzat una sortida al pantà de Sant Llorenç de Montgai on han realitzat un treball de camp per observar les característiques de l’ecosistema de l’embassament i valorar el seu estat ecològic. Aquesta activitat ha comptat amb la col·laboració de la Unitat de Medi Ambient del Cos de Mossos d’Esquadra de la Regió Policial de Ponent i els Agents Rurals de la Noguera, i es realitza en el marc del programa“Investiga.edu”, en el que l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Ciutat de Balaguer participa juntament amb d’altres centres educatius de les comarques del Prepirineu i Pirineu de Lleida.

“Investiga.edu” és un programa educatiu promogut per l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric que compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación i el Geoparc Mundial de la UNESCO  Orígens. Aquest programa neix amb l’objectiu d’apropar la ciència al públic escolar a partir de la investigació sobre el seu entorn en els àmbits de la geologia, l’arqueologia, la paleontologia i el medi ambient.

En el cas del projecte de l’Institut Ciutat de Balaguer, que compta amb l’assessorament de Carles Alcaraz, investigador del programa AMIC de l’Institut Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), els i les alumnes investiguen l’ecosistema del pantà de Sant Llorenç de Montgai, centrant-se sobretot en el perill que representen les espècies invasores. Avui mateix han pogut comprovar, mitjançant un petit mostreig, la presència de cranc americà a les ribes del pantà.

El programa “Investiga.edu” és una experiència pilot que pretén iniciar un model estable d’educació científica en el territori que es fonamenti en la investigació que es duu a terme a les comarques del Pirineu i Prepirineu de Lleida. Aquest projecte proposa un apropament a la ciència des del territori proper, potenciant un treball interdisciplinari i globalitzat que afavoreixi l’aprenentatge competencial de l’alumnat.

 

Infolleida