Matinal de cultura popular durant les Festes del Sant Crist 

08/11/2022

El dissabte dia 12 de novembre començarà amb el tradicional Esmorzar popular de Festa Major, que tindrà lloc a partir de les 9’30 h del matí a la plaça del Mercadal, davant la Casa de la Paeria. L’esmorzar estarà amenitzat pel grup Sons de Ponent, els quals faran també una cercavila pels carrers del centre històric.

Seguidament s’anirà cap a la plaça Comtes d’Urgell on començaran les activitats de la Matinal de Cultura Popular amb cucanyes i jocs tradicionals per als més petits, la inauguració de l’exposició “Costumari balaguerí. Festes, Tradicions i Folklore” a les 11’30 h al Museu de la Noguera, i la presentació de l’espectacle “Òrbita” a les 12 h a la mateixa plaça.

L’exposició “Costumari balaguerí. Festes, Tradicions i Folklore” proposa un recorregut històric per la memòria i el testimoni de les festes, les costums i la cultura popular de la ciutat de Balaguer, i es podrà veure al Museu de la Noguera fins el 19 de març de 2023.

L’exposició parteix de la pròpia memòria col·lectiva i de la voluntat de fer visible com durant més de mil tres-cents anys les diferents generacions de ciutadans i ciutadanes han anat configurant un costumari propi, immers en el paisatge i irremeiablement lligat al territori. Les feines del camp i la dependència de la ramaderia són la base sobre la qual s’ha anat bastint el patrimoni immaterial i el folklore de la ciutat. No és casual doncs que els gegants més antics de Balaguer representin dos pagesos en un clar reconeixement de la pròpia identitat. També la història ha marcat profundament la personalitat balaguerina. Un passat multicultural esquitxat per nombroses guerres i personatges inoblidables; una ciutat amb uns espais urbans que són fruit del dia a dia i que responen a determinades necessitats comercials, d’habitatge o d’esbarjo. I unes relacions amb la resta de país que s’han mogut a través dels camins i dels viatgers imprimint-li des de l’Edat Mitjana i fins a l’actualitat un segell inconfusible de ciutat de frontera.

D’altra banda, l’espectacle “Òrbita” a càrrec del col·lectiu Fee’t es podrà veure a partir de les 12 h a la plaça Comtes d’Urgell.

“Òrbita” és una creació artística multidisciplinària, que utilitza l’arrel, la tradició i la cultura popular per tal de revisar el patrimoni immaterial i l’herència cultural des d’una perspectiva contemporània. En aquesta posada en escena, cinc ballarines exploren la relació entre elles i els seus cossos acompanyades de la música de la cobla Ministrers, una agrupació d’instruments anteriors al segle XIX. La cobla interactuarà amb música electrònica, inspirada amb els sons que arriben de l’espai i les seves distorsions, amb la voluntat de sintetitzar sons presents i passats.

“Òrbita” és una producció de la Paeria de Balaguer, encapçalada per Arnau Millán, i formen part de la proposta el col·lectiu Fee’t, la cobla Ministrers de Tarragona i Joan Bagés.

 

Infolleida. FOTO: Aida Lesan