Neguen la nacionalitat a un veí de Balaguer per no saber si Espanya és monarquia o república

06/11/2019

La va sol·licitar un veí de Balaguer nascut a la Costa d’Ivori que resideix a Espanya des de l’any 2000

Nou cas de denegació de nacionalitat espanyola a un lleidatà d’origen estranger. L’Audiència Nacional l’ha denegat a un veí de Balaguer de 51 anys nascut a la Costa d’Ivori que porta vivint legalment a Espanya des de l’any 2000 i que l’havia sol·licitat per motius de residència.

La causa per a la denegació és que “no existeix un grau d’integració suficient i adequat a la societat espanyola”. L’Audiència Nacional recorda que al qüestionari per demostrar el seu grau d’integració “desconeix què és la Constitució espanyola, no sap si Espanya és una monarquia o una república, ni quan s’adquireix la majoria d’edat, no ha encertat cap de les preguntes referents als costums i les tradicions, ni a la seua història...”, segons consta en la sentència. A més, no sabia ni llegir ni escriure en castellà.

L’home va sol·licitar la nacionalitat l’any 2012 al Registre Civil de Balaguer, que va emetre un informe desfavorable que va provocar que el ministeri de Justícia denegués la seua petició.

L’home va recórrer davant de l’Audiència Nacional al considerar que resideix legalment a Espanya des de fa més de 18 anys, havent establert la seua família i el seu negoci a la capital de la Noguera, on resideix des de fa molts anys.

Va al·legar que està “integrat a la societat espanyola, adaptat als costums i cultura i que resulta injust que se li denegui la petició al no saber contestar alguna de les preguntes en l’entrevista, la majoria de les quals de caràcter polític”. Així mateix, considera que se li ha denegat “per un motiu genèric”.

L’Audiència Nacional ha revisat el cas i determina que “s’ha confirmat el seu desconeixement d’aspectes essencials de la societat espanyola” i que “no té un domini suficient del castellà malgrat residir des de l’any 2000, la qual cosa fa difícilment justificable les seues carències en l’idioma, sense que consti que tingui dificultats d’aprenentatge o que sigui analfabet”.

S’ha de superar un qüestionari amb una vintena de preguntes. Hi ha qüestions de tots els àmbits i de nivell general com “Quines províncies catalanes tenen mar?”. L’Audiència Nacional recorda que “les respostes permeten ponderar si s’aprecia o no una integració suficient en la societat”.

SEGRE.COM