Planetari únic al Montsec

03/04/2023

El sistema de projecció guanya capacitat immersiva i oferirà sessions 3D interactives

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) va inaugurar ahir la quinzena temporada, amb la renovació integral del planetari de l’Ull del Montsec com a principal novetat. Es tracta d’una instal·lació única que s’ha equipat amb un sistema de projecció 3D Full dome-360º –el format audiovisual més gran del món– on les produccions en 6K permeten veure molt de prop els astres. La nova sala multimèdia i el nou model de simulació d’estrelles permeten navegar virtualment per l’espai en dos i tres dimensions i entendre’n origen, estructura i evolució.

“És absolutament únic al món”, va afirmar el director del parc, Salvador Ribas. Aquest any preveuen superar els 30.000 visitants. Per la seua part, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, va valorar les millores i va assenyalar que “és un lloc únic al món, un referent mundial com a espai de divulgació que, amb aquesta inversió de 600.000 euros, ajudem a impulsar també que continuï sent pioner en la ciència de l’espai”.

També s’ha remodelat el pati de butaques, incrementant un 26% la seua capacitat, i s’ha habilitat perquè sigui accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Al planetari també s’estrenen tres noves projeccions. A més, s’ha millorat la senyalització i s’ha instal·lat sis carregadors per a vehicles elèctrics.

L’acte d’ahir va servir per homenatjar les famílies que van cedir els terrenys per fer possible la construcció del parc. Quant a la temporada, es manté en programació el Festival d’Astronomia, que tindrà lloc del 12 al 15 d’octubre, i el cicle Música sota les Estrelles.

SEGRE.COM