Preixens recupera l’edifici polivalent ‘Lo Cabildo’

21/11/2022

El projecte ha costat uns 121.000€, dels quals la Diputació n’ha subvencionat 97.000 € en dues línies

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presidit aquest divendres l’acte d’inauguració de la rehabilitació de l’edifici polivalent ‘Lo Cabildo’ de Preixens. Prèviament, Joan Talarn ha estat rebut per l’alcalde de Preixens, Joan Eroles, i la corporació a l’Ajuntament, on ha signat al Llibre d’Honor.

En el decurs de l’acte s’ha fet la descoberta de la placa commemorativa situada a l’entrada de l’edifici.

Joan Talarn ha destacat la importància de “recuperar un espai social, un d’aquells llocs del municipi que ajuden a fer poble”, així com “la voluntat de millorar la qualitat i les condicions de vida dels nostres conveïns”.

“Els espais públics han de servir per alguna cosa més que encabir persones: són per fer poble, que és com més directament diem allò de socialitzar”, ha afegit, per acabar assenyalant que “potser comença a ser hora de reivindicar amb força que als municipis rurals s’hi viu millor que a les grans ciutats”.

Segons ha explicat l’alcalde, Joan Eroles, es tracta d’un edifici construït a finals de la dècada dels 50 i era conegut com ‘La Germandat’. Era la seu del sindicat del poble i on es guardaven les llavors i els adobs. Amb els anys va perdre aquest ús i va ser utilitzat com a local polivalent per a tots tipus d’actes, festes i activitats del poble i va passar a ser anomenat popularment com ‘Lo Cabildo’.

Durant la darrera dècada, el mal estat de la teulada i l’aluminosi van fer que es deixés d’utilitzar durant uns anys, la qual cosa va suposar que Preixens es quedés sense local quan plovia o nevava.

Durant la Festa Major del 2020, es va fer una votació popular per decidir si es mantenia el nom del local com ‘Lo Cabildo’ o es canviava a ‘Local Polivalent 1 d’Octubre’ i va guanyar la primera opció, amb el 54% dels vots.

El projecte d’arranjament ha costat 121.035,98€. La Diputació n’ha finançat 67.334,53€ amb la línia Pla Extraordinari d’Inversions Locals 2017-2018, i 30.000€ més amb la línia Inversions Financerament Sostenibles 2018. La resta, 23.701,45€, ha estat finançada amb fons propis de l’ajuntament.


Suport al delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha acabat la seva intervenció a Preixens amb unes paraules de solidaritat al delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, al qui li ha enviat tot el seu suport arran de la sentència coneguda avui a través dels mitjans de comunicació, per col·laborar en l’organització del referèndum de l’1 d’octubre de 2017 a Agramunt, quan era alcalde. “Un any d’inhabilitació a un alcalde per permetre que la gent del seu poble és pugui expressar mitjançant les urnes, és una condemna totalment injusta. Som molts alcaldes, jo mateix, que també vam declarar davant del fiscal per les mateixes raons i no vam ser imputats. Ell sí perquè en aquell moment era conseller. Una mostra més de repressió i persecució a la causa independentista”.
Infolleida