Societat
Salut presenta el protocol "Créixer en salut" d'activitats preventives i de promoció de la salut de 0 a 14 anys
Com a novetats, destaquen un nou calendari de visites preventives amb 4 de noves entre els 0-7 dies, els 3, 10 i 12 anys i nous cribratges com la detecció de malalties cardiovasculars amb risc de mort sobtada
El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha presentat el nou "Protocol Créixer en salut”, d’activitats preventives i de promoció de la salut a l’edat pediàtrica", on es recullen les actuacions a dur a terme per part dels equips de pediatria d’atenció primària de tot Catalunya.
El secretari de Salut Pública, Esteve Fernandez Muñoz, ha destacat que “el nou protocol és una fita important pel desenvolupament de les activitats preventives i de la promoció de la salut dels nostres infants fins als 14 anys. Estem parlant de garantir el desenvolupament autònom i la vida saludable de gairebé 1.200.000 infants del nostre país”.
El secretari també ha destacat que el nou protocol, que no s’actualitzava des del 2008, “recull tant els canvis socials com també els que s’han donat en els últims anys en salut infantil i juvenil”.
Principals novetats
Una de les principals novetats és el nou calendari de visites preventives, que incorpora quatre revisions addicionals als 0-7 dies, i als 3, 10 i 12 anys. A més, es reforcen els cribratges amb mesures innovadores, com la detecció precoç de malalties cardiovasculars amb risc de mort sobtada, mitjançant un qüestionari clínic i la realització d’un electrocardiograma de 12 derivacions als 10 anys.
En relació al neurodesenvulopament i els trastorns associats, el nou Protocol introdueix noves eines de cribratge per facilitar-ne la detecció precoç. Pel que fa a la salut mediambiental incorpora el full verd a les visites pediàtriques i reforça la prevenció, detecció i avaluació de riscos mediambientals que poden afectar la salut dels infants i adolescents.
El Protocol, gestat durant gairebé 3 anys, també posa el focus en la salut digital, explorant i avaluant senyals d’alarma relacionades amb l’ús d’aquest entorn i incorporant un Pla de salut digital familiar. I és que el mal ús de les tecnologies s’associa a trastorns en el neurodesenvolupament i en la salut física i psicosocial. En aquest context, l’atenció primària pediàtrica té un paper crucial en la sensibilització i capacitació de familiars i persones cuidadores en l’ús i l’acompanyament en l’entorn digital, i per a la prevenció dels riscos associats al seu ús.
Pel que fa a la higiene del son, el Protocol hi dedica un apartat específic amb cribratges per detectar trastorns del son i un qüestionari per a cada edat. En l’àmbit de la salut mental i el benestar emocional, s’inclouen preguntes estructurades segons l’edat, així com indicadors d’alerta per identificar trastorns de salut mental en infants i joves. A més, es proposen estratègies per fomentar el benestar emocional i la salut mental.
En l'àmbit de la lactància materna i criança positiva, es fa un acompanyament per resoldre dubtes amb els equips de pediatria, les llevadores o els grups de lactància i alhora es donen eines i estratègies per acompanyar famílies i infants per establir un vincle segur.
Finalment, el Protocol dedica un apartat específic a l’acompanyament a les sexualitats, amb visites preventives per fomentar l’adquisició d’hàbits saludables amb l’educació sexual i afectiva. Alhora, es facilita suport per resoldre dubtes i inquietuds tant de les famílies com dels adolescents.
El nou protocol fa també molt èmfasi en tots aquells aspectes relacionats amb la promoció i l’educació per a la salut i incorpora missatges claus adreçats als professionals, a les famílies i als infants i adolescents, així com caixes d’eines amb recursos incorporats.
Blanca Prats, cap del Servei de Salut Maternoinfantil de la Secretaria de Salut Pública, ha subratllat que “el protocol és una eina molt útil per pediatria i ha de permetre una homogeneïtzació de tots els missatges de prevenció i promoció de la salut en el territori català”. També ha assenyalat que “es tracta d’un document dinàmic, que s’anirà actualitzant de forma periòdica”, i ha explicat que “ara començarà un procés de formació dels professionals implicats que permetrà que es vagin desplegant els circuits i el mateix protocol”.
Aquesta actualització és un pas endavant en les activitats preventives i de promoció de la salut, ja que reflecteix els canvis socials i de salut infantojuvenil dels darrers anys. El nou protocol garanteix l’atenció sanitària d’alta qualitat per a infants i adolescents basada en l’evidència científica i alineada amb les necessitats actuals.
Per a l’actualització del protocol es va dur a terme un procés participatiu liderat per la Secretaria d’Atenció Sanitària i Participació en què es va donar veu als equips de pediatria, a les famílies, als infants i adolescents, així com altres experts del món de la pediatria. En una segona etapa des de la Secretaria de Salut Pública s’han treballat els diferents continguts mitjançant grups de treball en els quals han participat més de 200 professionals de l’àmbit pediàtric amb un enfocament teoricopràctic.
Aquest dimarts, el nou protocol s’ha presentat en una jornada, organitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, al Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), amb més de 600 professionals relacionats amb l`àmbit de la pediatria i amb la presència de les societats científiques implicades en la revisió del protocol.