Un programa pilot a instituts de Ponent i l'Alt Pirineu busca despertar vocacions en ciències agroalimentàries

18/01/2024

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació impulsen un projecte pilot perquè joves de 4t d'ESO i batxillerat de Ponent i l'Alt Pirineu s'interessin en estudis vinculats a les ciències agroalimentàries, especialment a les escoles agràries. La iniciativa es porta a terme en 5 centres educatius de la Noguera, Pallars Jussà i Pallars Sobirà, on investigadors realitzen tallers teòrics i pràctics. Tot plegat busca despertar vocacions vinculades al món agrari per augmentar el nombre de joves que es decanten per aquests estudis. I és que la falta de perfils formats en posicions intermèdies fa que actualment només es cobreixi entre el 30 i el 40% de la demanda.

El programa educatiu Joves Talents Científics-Agricultura busca millorar el coneixement dels estudiants al voltant d'àrees específiques de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques vinculades amb les ciències agroalimentàries. Les sessions són dinàmiques per captar l'atenció dels joves i combinen la teoria amb una part pràctica. Els encarregats d'impartir-les són investigadors de la Universitat de Lleida (UdL). El programa inclou també visites posteriors als centres de recerca de procedència dels investigadors i les investigadores.

La iniciativa ha fet parada aquest dijous a l'Institut de Ponts (Noguera) de la mà dels investigadors i estudiants de doctorat Irene Teixidó i Pau Sentís. Hi ha participat una vintena d'alumnes de primer i segon de batxillerat científic i la ha comptat amb una part teòrica i una de pràctica al laboratori, on els joves han pogut examinar i comparar dues varietats de panís, una de groga i una de morada, per veure quina de les dues té conté més antioxidants.

Més demanda que oferta

L'objectiu final del programa és cridar l'atenció de joves perquè s'interessin i estudiïn Cicles Formatius de Grau Superior a les escoles agràries del país. Sobretot en el cas de les noies, ja que encara són minoria en aquest sector.

La gent que treballa al sector agrari i forestal acostuma a tenir o estudis bàsics o graus universitaris. En canvi, hi ha poca gent formada en posicions intermèdies, ha explicat el cap del Servei de Formació Agrària de la Generalitat, Joan Minguet, que afirma que la falta d'aquests perfils professionals fa que actualment només es pugui cobrir entre el 30 i el 40% de la demanda. Alguns d'aquests perfils intermedis demandats hi ha encarregats de granges, responsables d'instal·lacions o tractoristes, entre altres.

ACN