Àger prepara la cinquena edició de la festa dels Tres Tombs

02/03/2020

S’han programat una sèrie d’activitats al llarg de tota la jornada del dia 14 de març

El diputat Eloi Bergós ha participat aquest dilluns en la roda de premsa de presentació de la 5a Festa dels Tres Tombs d’Àger, que se celebrarà el dia 14 de març.

 

La presentació ha tingut lloc a la sala de premsa de Diputació de Lleida i ha comptat amb les intervencions del president de l’Associació dels Tres Tombs d’Àger, Albert Porta; el vocal de l’associació, Josep Maria Farrés; la tresorera, Olga Saura, i el regidor de l’Ajuntament, Vicent Burgués.

 

Les activitats s’iniciaran a les 9.00 hores amb un esmorzar popular al camp d’aterratge, i s’organitzaran diferents activitats sota el nom ...”algo farem”...

 

L’activitat dels Tres Tombs pròpiament s’iniciarà a les 12.00 hores al nou circuit, amb un recorregut que, per primera vegada es farà fora del nucli del poble i anirà des de l’Empalme, passant per l’aturador, els Erals i retorn a l’Empalme. S’espera la participació d’uns 40 tractors i una cinquantena de pagesos.

 

La jornada seguirà amb un vermut a la placeta dels jubilats i en la que també es podran veure exposats els vehicles i animals assistents, al carrer La Font-carrer Cabezas. Burgués ha explicat que es tracta d’una festa de la gent del poble i pel poble i enguany compten amb el privilegi d’exhibir dos peces antigues i extraordinàries: un tractor a carbó i un molí de farina.

 

Olga Saura ha fet referència a la recuperació d’aquesta festa que, segons la font documental del llibre “Fets, costums i llegendes” d’en Joan Bellmunt i Figueras, antigament ja se celebrava a Àger.

 

Eloi Bergós ha posat en valor que la festa es va recuperar fa cinc anys quan un grups de veïnes i veïns amb un profund arrelament a la terra i els costums que s’han anat forjant al llarg dels segles, es van reunir per posar fil a l’agulla en la represa d’aquesta tradició, en uns temps en els que la reivindicació de la figura del pagès està a l’ordre del dia.

La jornada finalitzarà amb un dinar popular al local social (14.00 hores) i un ball de tarda (17.00 hores).

Infolleida