Balaguer es torna a omplir d'activitats durant les festes de Nadal

28/11/2023

Aquest dimarts s’ha presentat la programació d’actes i activitats previstes ‘De Nadal a Reixos’ a la ciutat de Balaguer

Els actes començaran el divendres dia 1 de desembre al vespre a la plaça del Mercadal, amb l’arribada de la Polsim, l’Estel i l’Encesa de Llums. En aquest hi participaran l’Escola de Música municipal, La Xemeneia Espai de Dansa Moviment i Creació. També s’inaugurarà la pista de patinatge, que estarà oberta des de l’1 de desembre fins el 7 de gener, de 17 a 21 h els dies feiners; de 10 a 14 h i de 16 a 21 h els dissabtes i festius. L’acte d’inauguració anirà a càrrec del Club Patí Bellcaire, les quals faran una exhibició.

L’endemà, dissabte dia 2, se celebrarà el Mercat de Sant Llúcia – Fira dels Alls, que a la ciutat es remunta al segle XV, i per la qual hi haurà parades de decoració nadalenca, productes artesans del territori, i un seguit d’activitats que amenitzaran la jornada, com un taller de cuina infantil o un d’estampació. Igualment, durant la mateixa tarda del dissabte arribaran les patgesses Albaflor, Dolldargent i Ditsdeseda a la Casa de la Paeria, que acompanyades pel grup musical Apocadixies Cotton Pickers es dirigiran a la plaça del Pou on les rebran la paera i en cap i la Polsim per lliurar la clau de la ciutat. Les patgesses hauran rebut els tres objectes màgics que hauran de protegir i custodiar fins a l’arribada de Ses Majestats el dia 5 de gener.

La següent activitat està prevista pel dia 22 de desembre, quan els infants podran participar en un taller per a fer la carta als Reixos a l’Oficina d’Orient, durant els dies 14, 15, 18, 19 i 20 de desembre, i que estarà situada a la plaça del Mercadal. L’endemà, dia 23, es farà el Caga-soca i l’arribada de les Llamineres al Teatre municipal, amb l’espectacle infantil ‘Rigoberta i Windigo’ de la companyia Kali Te.

Per Sant Esteve se celebrarà el tradicional concert al Teatre, a càrrec de l’Orfeó balaguerí, els quals interpretaran nadales i altres temes de diferents estils musicals. 

L’endemà dia 27 al vespre es farà l’arribada dels Carboners i la Foguera dels Innocents, a la plaça del Mercadal, amb el grup de percussió Bandelpal i els Diables Bèsties Feréstegues. Després de l’encesa de la foguera, es farà un sopar popular amb la col·laboració dels bars i restaurants propers. També tothom que ho desitgi podrà dur les seves pròpies graelles per coure carn aprofitant la mateixa brasa de la foguera. La voluntat és que sigui una jornada participativa i comunitària.

Les activitats ‘De Nadal a Reixos’ seguiran el dia 29 amb la visita de la Pipa al Museu de la Noguera, on els més petits podran visitar els magatzems on es desen els objectes més importants de la ciutat. En aquesta activitat ‘On és la meua pipa? on són les meues dents?’ descobriran les caixes destinades a desar i conservar els xumets i les dentetes que els nens i nenes deixen enrere quan es fan grans.

El dia 30 es podran veure ‘Els Pastorets’ de Folch i Torres al Teatre municipal, encapçalats per la companyia Crisi Perpètua i amb una cinquantena d’actors i actrius dalt de l’escenari, en una proposta de participació ciutadana.

El dia 5 es farà la cavalcada, amb sortida des de davant de l’església del Sagrat Cor i un recorregut que passarà pel carrer Barcelona, el passeig de l’Estació i que acabarà a la plaça del Mercadal amb la rebuda per part del govern municipal a Ses Majestats. Després els infants podran entregar-los la seva carta en persona i saludar els Reixos al mateix vestíbul de la Paeria.

L’endemà dia de Reis se celebrarà la Mostra de cobla-fusió de les terres de Ponent al Teatre municipal, a càrrec de la cobla Maricel. Aquest acte serà el que donarà per finalitzades les Festes d’enguany.

A banda de tots els actes previstos, també es faran activitats educatives com les ‘Històries de Nadal a Reixos’, per la que s’anirà als diferents centres educatius a explicar a l’alumnat l’imaginari dels Reixos a Balaguer, i donar a conèixer la Polsim, les Patgesses, els universos dels Reixos, les Llamineres, la Pipa o els Carboners.   

Infolleida