El cap de setmana de l'1 i 2 de juny torna 'Benvinguts a Pagès', la gran festa de la pagesia catalana

30/05/2019

L’experiència Benvinguts a Pagèstorna a Catalunya el cap de setmana de l’1 i 2 de juny. La gran festa de la pagesia catalana celebra aquest 2019 la quarta edició i suma més de 55.000 visitants en les tres edicions anteriors. Conèixer les vaques de raça Bruna del Pirineu, acompanyar els pagesos d’una horta ecològica de Girona, descobrir les embarcacions de pesca de la Barceloneta o bé posar-se el vestit d’apicultor per entendre el procés d’elaboració de la mel a les Garrigues són algunes de les activitats proposades. La iniciativa de país permet a un públic molt ampli conèixer i experimentar la vida a pagès, redescobrir l’origen dels productes que es consumeixen cada dia i omplir el rebost.
 
El cap de setmana de Benvinguts a Pagès gira al voltant de les visites gratuïtes a prop de 200 explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de Catalunya. L’experiència es complementa amb la participació de 120 restaurants, que ofereixen el menú Benvinguts a Pagès amb productes de temporada i de proximitat, i les estades a més de 200 allotjaments rurals. Paral·lelament, durant el primer cap de setmana de juny també es programen més d’un centenar d’activitats complementàries (fires gastronòmiques, visites guiades, col·loquis, concerts, passejades i exposicions, entre d’altres).
 
Cap de setmana de portes obertes
L’esdeveniment esdevé un cap de setmana de portes obertes. Les visites a les  a les explotacions i granges no requereixen reserva prèvia. En la majoria de casos inclouen un tast de productes de la pròpia explotació, amb la possibilitat que els visitants puguin fer la compra directe d’aquests productes. A través de la pàgina web www.benvingutsapages.cat els visitants poden planificar-se a mida les visites, per territoris o bé per tipus de productes i escollir qualsevol de les propostes participants. Aquest any s’incorpora com a novetat l’opció de poder fer també una cerca per les explotacions de producció ecològica. L’oferta de productes de proximitat i de temporada d’horta, fruita, verdura, làctics, cereals, carn, peix, oli, mel i cereals, entre d’altres, és molt complerta. L’experiència obté una magnífica acollida per part del públic, que en les darreres tres edicions ha valorat la iniciativa amb una nota mitjana que supera el 9.
 
Experiència rodona
El cap de setmana de portes obertes de la pagesia desestacionalitza el turisme i potencia el redescobriment del territori en una experiència rodona en què també s’incorporen set rutes (Costa Brava, Paisatges de Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Pirineus i Terres de Lleida). Els itineraris faciliten les visites del cap de setmana a partir de propostes concretes gastronòmiques i d’interès patrimonial i natural. La pàgina webwww.benvingutsapages.cat també incorpora tota l’oferta de restaurants i allotjaments inscrits, així com les activitats complementàries programades.
 
Iniciativa que suma
 Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i del departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Hi col·laboren la Fundació Alícia, els Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme, així com nombroses entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.
Infolleida