Els municipis del Prepirineu lleidatà situats a l’entorn del pantà de Rialb atreuen un nou turisme rural sorgit durant el confinament

21/07/2020

Vint anys després de la inauguració del pantà de Rialb, el més gran de Catalunya, els establiments hotelers i cases rurals de la zona Segre Rialb estan registrant un gran volum de peticions de “nous turistes rurals” atrets per la minsa explotació turística

 L’estiu de l’era Covid ha convertit la zona del Segre Rialb en una destinació turística molt sol·licitada per passar-hi l’estiu atesa, justament, la seva minsa explotació turística. Els municipis ubicats a l’entorn del pantà de Rialb, el segon més gran de Catalunya, i que enguany commemora el seu 20è aniversari, estan vivint un gran increment de demanda de nous visitants, la majoria no avesats al turisme rural i procedents de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que també de l’estranger.

La majoria són famílies, de vegades, de dues i de tres generacions, que passaran junts part de l’estiu en cases rurals aïllades, antigues cases pairals rehabilitades, càmpings i hotels petits i mitjans. Les cases petites i mitjanes són les que han rebut més peticions atès que les demandes de turisme d’aquest estiu són per unitat familiar. Els visitants combinaran l’estada amb les activitats aquàtiques i esportives que s’ofereixen al pantà de Rialb.

L’estiu Covid doncs ha situat al mapa de forma definitiva aquesta zona del Prepirineu lleidatà com a destinació turística no massificada “d’un nou turisme sense presses i familiar i que busca anar al seu aire” explica la tècnica del Consorci Segre Rialb, Núria Solé. De fet el producte turístic que ofereix aquesta zona està molt en línia amb les noves tendències que es preveuen per al turisme d’aquest estiu, que prioritza la seguretat i combina la proximitat i la natura, la no massificació i el retorn cap a l’interior, buscant espais que hagin treballant bé les mesures de seguretat i amb bona relació qualitat preu. Hi trobem masies familiars recuperades fidelment a l’arquitectura original amb l’antiga era, amb jardí i piscina i pobles petits, alguns de menys de 300 habitants.

Segons explica Gemma Orrit, alcaldessa de Peramola i presidenta del Consorci Segre Rialb, entitat que promou l’activitat turística a la zona. “Alguns establiments han rebut durant el confinament una allau de trucades per llogar masies aïllades amb piscina i de fet hi ha cases que han tingut una allau de peticions”. 

A aquesta conjuntura s’hi afegeix el fet que el pantà de Rialb es troba pràcticament al seu màxim de capacitat d’aigua i per tant, permet la pràctica d’esports aquàtics en tota la seva dimensió. Són cinc clubs esportius i empreses d’aventura les que ofereixen les seves activitats lúdiques i esportives als visitants i promouen la pràctica d’esports com el piragüisme, open caiac, bus-bob, windsurf i paddle surf a les seves aigües tranquil·les. L’aigua és el gran atractiu de la zona Segre Rialb, d’una banda el riu Segre, que a la zona es troba embassat de fet en dos pantans: el d’Oliana i el de Rialb i els seus afluents, el riu Rialb i la Ribera Salada.


Orrit relata que els nous visitants que estan descobrint aquest territori al Prepirineu de Lleida valoren que no estigui gaire explotat turísticament “a més, el fet que estigui a mig camí de Lleida, d’Andorra o de Barcelona el fa molt accessible”. La presidenta del Consorci valora molt positivament que la zona sigui pol d’atracció per a un turisme responsable i conscient “que valora un bany entre boscos de pins o que els nens juguin al carrer dels pobles. Creiem que qui se sent atret pel nostre territori busca aquell món que semblava perdut, lluny de les alertes del moment que vivim”.

 

 

Infolleida