Jornada de Turisme a les estrelles

06/02/2018

La dinamització del turisme és un dels quatre objectius de l’estratègia territorial per al període 2014-2020, sorgida del procés participatiu que va dur a terme el Grup d’Acció Local (GAL) Noguera Segrià Nord durant el primer semestre del 2015. Per tal de donar compliment a les actuacions emmarcades dins d’aquest objectiu i realitzar una sessió de seguiment i avaluació de l’estratègia amb els empresaris turístics del territori, es va desenvolupar el passat dimecres dia 31 de gener una jornada sota el títol “Turisme a les estrelles”.

La Sra. Concepció Canyadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera i del GAL Noguera Segrià Nord, va donar la benvinguda als participants i va fer èmfasi en la importància d’aprofitar les oportunitats que ens brinda el territori i la d’implicar-se en els processos participatius perquè entre tots definim el territori que volem.

Aquesta jornada va estar dividida en tres blocs.

En el primer bloc, es van repartir als allotjaments turístics de la Noguera i el Segrià Nord les guies de tematització d’establiments d’astroturisme i els planisferis. Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic del Montsec, va explicar-los com utilitzar aquestes eines i com les poden aprofitar per afavorir l’astroturisme al  territori. 

Aquests materials formen part del projecte Astroturisme desenvolupat pel GAL Noguera Segrià Nord i el Consell Comarcal de la Noguera en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, finançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

 

A continuació Josep Vilajoliu, coordinador de l’àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, i Anna Paüls, tècnica de turisme del Consell Comarcal de la Noguera, van destacar la importància del turisme astronòmic a tot el món, i l’avantatge competitiu que aporta al nostre territori la Certificació Starlight, un l’equipament únic al món com el Centre d’Observació de l’Univers, i un sector turístic enfocat al turisme astronòmic, amb allotjaments adaptats per observar el cel, restaurants amb menús astronòmics, i empreses que ofereixen activitats per descobrir el millor cel de Catalunya. Tot això sense descuidar la resta d’atractius de què disposa el territori, com ara el turisme actiu i de natura, la gastronomia, entre altres.

Per acabar Gemma Cortada, gerent del GAL Noguera Segrià Nord, va fer un repàs de les actuacions i projectes que s’han dut a terme amb l’objectiu de dinamitzar el turisme, a més a més dels ajuts a empreses i emprenedors per invertir en el territori, com el projecte Astroturisme, el projecte Territori de Valor, el projecte Gustum i la incorporació al projecte Espais Naturals de Ponent, projectes tots ells en els quals han col·laborat els assistents a la jornada.

Amb el projecte Astroturisme es van dissenyar els materials de tematització dels allotjaments del territori, i es van implementar accions per posicionar el territori Montsec com a referent en el turisme astronòmic, com l’organització de viatges de familiarització, la creació de paquets turístics i l’assistència a fires del sector.

En el projecte Territori de Valor, amb l‘objectiu d’apropar a la població autòctona els atractius turístics del territori, s’ha dut a terme accions de descoberta amb dones, joves, productors agroalimentaris, comerciants i equipaments visitables;  s’ha fet una campanya de difusió a les escoles i una campanya per atreure clients al petit comerç de la Noguera i el Segrià Nord, un dels altres atractius del territori.

Amb el projecte Gustum, per crear sinergies entre el sector turístic i el sector agroalimentari, s’han editat la guia i el catàleg agroalimentari de la Noguera, i s’ha participat en iniciatives com la ruta de la cervesa artesana i maridatges de productes locals en espais emblemàtics, entre altres.

En aquesta jornada es va donar veu a tots els participants en un enriquidor debat sobre quina era la estratègia que s’havia de seguir per poder ensenyar el territori i promocionar-lo als visitants i, sobretot,  per posar en valor tots els recursos presents en el territori. El punt d’acord va ser que la implicació i la participació de tots els agents involucrats en els projectes de desenvolupament territorial són les claus per arribar a ser un territori dinàmic econòmicament i socialment.

Infolleida