Montgai, nou Municipi Starlight a la comarca de la Noguera

23/12/2022

Ja són 19 els municipis de la Noguera que tenen la certificació Starlight del Montsec

La Noguera continua ampliant el seu territori amb certificació Starlight amb la darrera incorporació de Montgai. La senyalització que acredita el municipi com a Starlight s’ha instal·lat a Montgai i a Butsènit d’Urgell, per informar que s’entar en una zona  En total, ja són 19 els municipis de la Noguera que tenen aquesta certificació, i la làmina total de cel protegit a la Noguera supera a data d’avui els 1.400 Km2.

El terme municipal de Montgai abasta prop de 30 quilòmetres quadrats i es tracta d'una zona amb una contaminació lumínica gairebé inexistent i unes condicions atmosfèriques excel·lents, que faciliten les activitats vinculades al recurs del cel nocturn. De fet, actualment el territori està protegit legalment de contaminació lumínica a través de diferents lleis i decrets.

Un altre aspecte rellevant és que el municipi ha realitzat la renovació d'enllumenat exterior amb lluminàries LED PC ÀMBAR i FHSinst < 1%, és a dir, les menys contaminants i recomanades per la Fundació Starlight, complint amb les exigències de la normativa autonòmica per pertànyer a la zona d’influència del Montsec.

La certificació com a Municipi Starlight està orientada a aquelles petites localitats amb identitat pròpia i amb caràcter principalment rural, que busquen diversificar la seva economia mitjançant el desenvolupament de l'astroturisme, amb l'objectiu d'afavorir el creixement econòmic i sostenible del territori i evitar-ne la despoblació.

Amb el certificat de Municipi Starlight, Montgai passarà ara a formar part del territori ampliat de la Destinació Turística i Reserva Starlight de la Serra del Montsec, al Prepirineu de Lleida a Catalunya.

Al 2013, la Fundació Starlight va atorgar a la Serra del Montsec la certificació com a Destinació Turística Starlight. I en constatar que una àmplia zona del mateix complia satisfactòriament els requisits de qualitat de cel excepcional, es va afegir el certificat de Reserva Starlight.

Amb això, es reconeixia l'existència d'un cel nocturn estrellat idoni per ser contemplat, així com la capacitat per desenvolupar activitats d'astroturisme.

El 2022 la Serra del Montsec va renovar per segona vegada aquest doble certificat com a Destinació Turística i Reserva Starlight.  Aquesta doble distinció l’acredita com un dels millors cels del món per a l’observació astronòmica i per a la realització d’activitats turístiques basades en aquest recurs (valors científics, naturals, culturals i paisatgístics). Els municipis amb aquestes certificacions són Àger, Alòs de Balaguer, les Avellanes i Santa Linya, Camarasa i Vilanova de Meià.

Progressivament, i implicats en un projecte comarcal comú, diversos municipis de la Noguera s'han adaptat als requeriments de la certificació per poder ser inclosos en el territori Starlight. Actualment 14 municipis han aconseguit la certificació de Destinació Turística Starlight: Algerri, Artesa de Segre, Balaguer, Baronia de Rialb, Castelló de Farfanya, Cubells, Foradada, Ivars de Noguera, Montgai, Oliola, Os de Balaguer, Ponts, la Sentiu de Sió i Tiurana.

Per a més informació sobre la Certificació Starlight i l’astroturisme a la Noguera podeu consultar el web: https://www.turismenoguera.cat/

 

 

Infolleida