Presó per a un monitor de colònies que va abusar d'una nena de 13 anys a Àger

09/01/2023

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat la condemna de quatre anys de presó i de cinc de llibertat vigilada per a un monitor de colònies que va abusar d’una nena de 13 anys durant uns campaments que van tenir lloc a Àger el juliol del 2019. La sala ha desestimat els recursos presentats per la defensa de l’acusat i l’entitat que organitzava l’activitat –que va ser condemnada com a responsable civil subsidiària– després de la sentència de l’abril passat de l’Audiència de Lleida.

El TSJC ha analitzat el cas i, com ja va fer el tribunal lleidatà, considera provat que l’home va accedir de nit a una de les habitacions de la casa de colònies i va fer tocaments a una de les participants. En aquest sentit afirma que “encara que l’acusat negui els fets i es limiti a reconèixer tan sols que va abraçar la menor i que ho va fer ja que ella tàcitament li ho va demanar, el cert és que no hi havia cap motiu perquè l’acusat fos allà a aquelles hores ni menys encara que entrés a l’habitació de les menors i que arribés a abraçar-ne alguna, ja que no hi havia cap raó per fer-ho ni per justificar-ho”.

Els abusos van tenir lloc la matinada del 23 de juliol del 2019, quan la víctima tenia 13 anys. En el judici, la menor va declarar que estava dormint quan va notar que “em tocaven el cul” i al despertar-se va veure l’acusat. “Em va demanar perdó i que no li ho expliqués a ningú. També em va dir si em podia abraçar, a la qual cosa vaig accedir perquè temia que em fes alguna cosa pitjor, però llavors ell va començar a fer-me petons”, va dir. Tanmateix, la víctima va explicar els fets a una companya i a una monitora.

Precisament, aquesta monitora va declarar que tenien prohibit entrar a les habitacions i que no era la primera vegada que s’advertia l’acusat per conductes inadequades. “Anava pels passadissos de matinada cridant a les nenes, només nenes, perquè sortissin a jugar amb ell”, va assenyalar. En el recurs, la defensa de l’acusat va al·legar que el testimoni de la víctima era “inveraç”.

Tanmateix, el TSJC considera que hi ha “prou prova de càrrec per desvirtuar la presumpció d’innocència de l’acusat”. La sentència no és ferma i pot ser recorreguda davant del Tribunal Suprem.

L’entitat, condemnada com a responsable civil subsidiària

El TSJC també manté la indemnització de 10.600 euros a la víctima pels danys morals ocasionats. Una indemnització a què l’acusat ha de fer front juntament amb l’entitat que organitzava les colònies, condemnada com a responsable civil subsidiària.

L’entitat va presentar recurs al considerar que les tasques del monitor “no implicaven l’accés als dormitoris en els quals es trobaven els menors i, a més, ho tenia expressament prohibit”. El tribunal ho desestima i recorda que havia estat contractat com a monitor, tenia una relació directa amb els nens i s’encarregava de la vigilància nocturna.

A més dels quatre anys de presó, el condemnat no podrà atansar-se durant cinc anys a la víctima. També li prohibeix durant set anys dedicar-se a cap professió o ocupació que impliqui tenir relació o contacte amb menors.

SEGRE.COM