Recapten 4.000 euros per a l'Escola Bosc de Montgai

10/10/2019

A través d’una campanya de micromecenatge durant l’estiu | L’objectiu és construir amb tova un refugi per a l’escola

L’Escola Bosc El Saüc de Montgai ha portat a terme una campanya de Verkami per fer realitat la bioconstrucció d’un refugi per guardar el material del centre i protegir-se els dies que faci fred i mal temps. La campanya, que va acabar el 20 de setembre, va aconseguir recaptar 4.000 euros amb els quals s’ha pagat el material amb què es farà el refugi, principalment amb bales de palla i el material dels fonaments. L’objectiu és aixecar un edifici utilitzant la pràctica constructiva de l’antiga tova, que utilitza aigua, terra, palla o fibra vegetal i reciclatges de fusta.

El col·legi preveu fer la construcció del refugi aquesta mateixa tardor a través de jornades de treball amb famílies del centre i persones voluntàries. Perquè això es faci realitat han organitzat un curs de bioconstrucció, per aprendre a aixecar parets seguint aquest model constructiu. El curs es durà a terme els pròxims dies 25, 26 i 27 d’octubre i al gener n’hi ha d’altres de previstos per a acabats i revestiments de les parets.

Una de les responsables de l’escola, Arantxa Luque, va explicar que la iniciativa ha tingut molt bona acollida i que la construcció d’aquest nou espai quedarà “totalment integrada a l’espai i el paisatge”. Fins que no estigui a punt, els alumnes de l’Escola Bosc utilitzen un local que disposa l’Associació El Saüc al nucli de Butsènit d’Urgell. No obstant, Luque va explicar que la major part de la jornada educativa es desenvolupa al bosc, “només si un dia plou o fa fred anem al local”. Actualment, el centre de Montgai acull cinc nens. A les comarques de Lleida hi ha quatre Escoles Bosc amb 36 alumnes en total (divuit a la de Juneda; vuit a Tarrés, cinc a Montgai i cinc més a Bellver de Cerdanya).

Els centres estan impulsats per iniciatives privades, no tenen subvencions ni ajuts i busquen l’homologació amb els centres públics. Volen que el seu sistema pedagògic, destinat als nens de 0 a 6 anys i basat en l’aprenentatge en la naturalesa, estigui equiparat.

E. FARNELL